סימולטור לניהול מדיניות מול הקורונה

מודל לניהול מדיניות מול הקורונה
התמודדות עם מגפת הקורונה מחייבת קביעת מדיניות ברורה. יש מכלול צעדי מדיניות  שניתן לנקוט כדי לאפשר חיים לצד הקורונה.  הפעלה או תזמון שגוי של צעדים כאלו עלול לגבות מחירים קשים בחיי אדם, בהיבטים כלכליים ובפרמטרים רבים אחרים.  
אנחנו מאמינים שהגופים השונים שמציעים אסטרטגיות יציאה מתבססים על נתונים.  עם זאת, המודלים המתמטיים שבו הם משתמשים ולרוב גם הנתונים שעליהם הם מתבססים, אינם שקופים לציבור.  המודלים הללו מתווכים ע״י המומחים וקוראי הדו״חות יכולים לראות רק את השורה התחתונה.  זו שתומכת במסקנת הדו״ח.  חוסר השקיפות אינו מאפשר שיח מפרה בין מומחים ומול הציבור ואינו מאפשר השוואה נאותה של האופציות השונות על השולחן. 
זה לא חייב להיות כך.  אנחנו פועלים ליצירת מודל שיאפשר הבנה של השפעת צעדי התערבות בטווח קצר וארוך.  מטרת המודל היא להנחות בבניית תמהיל נכון של צעדי מדיניות להתנהלות בזמן תקופת הקורונה, תוך דגש על מספר נקודות:
  • שקיפות מלאה: המודל המתמטי, הפרמטרים וכל התוצרים כולל קוד התוכנה יהיו פתוחים לציבור.
  • זמינות: המודל יהיה נגיש בעזרת ממשק גרפי.  לא תידרש מומחיות או התקנת מוצר ייחודי כדי להפעילו.
  • צוותים משותפים עם אפידמיולוגים, כלכלנים ומתכנני מדיניות
  • איננו מומחים לאפידמיולוגיה מתמטית: זה המצב.  עיקר המאמץ שלנו בשלב זה מופנה לאימוץ מודלים מובילים בעולם תוך התאמה שלהם לישראל.

למידע נוסף והמשך קריאה על מידול מתמטי של התפשטות מגיפות: מוזמנים להיכנס לבלוג על מידול מתמטי של התפשטות מגפות

הצצה ראשונה לסימולטורCorona Simulator
הצגת הסימולטור במפגש של האיגוד הישראלי לסטטיסטיקה
(ההרצאה בעברית)

מה הכלי נותן ומה הוא לא?
הממשק הגרפי מאפשר חקירה פשוטה של מרחב האפשרויות, תוך קבלת תחושה בלתי אמצעית על אופן ההשפעה של צעדים שונים על תוצאות ארוכות טווח בפרמטרים שונים.  עם זאת, הכלי במתכונת הנוכחית אינו מכיל רכיבים סטטיסטיים, הוא אינו עורך ניתוח רגישות ואינו מציג ברי שגיאה.  ככזה הוא כלי נוח לבחינה והשוואה של צעדי מדיניות שונים ולסימון אפשרויות מובילות. הוא אינו מהווה תחליף לבחינה מעמיקה יותר של האפשרויות המסתמנות.
זהירות – קונספציה 
הגרסא הנוכחית של הכלי מאפשרת לחקור רק צעדי מדיניות ארציים. זה לא אומר שאופי התפשטות המגפה הוא ארצי ולא מאופיין, נניח, במוקדים בודדים.  זה וודאי לא אומר שאין מקום לצעדי מדיניות מקומיים כמו סגר מקומי על שכונה או עיר.
אנחנו מקווים לשלב רכיב שכולל צעדים מקומיים בגרסאות הבאות של הכלי. 
אם הוא פתוח לציבור, למה אני לא יכול/ה להשתמש בו?
אנחנו מפתחים את גרסת ההפצה של הסימולטור בימים אלו תוך התאמות למידע מחקרי עדכני ולצעדי מדיניות רלוונטים.  ניתן להירשם מטה לעדכון במייל כאשר הסימולטור ייפתח לשימוש.
מי בצוות?
צוות הטכניון כולל את ניר גביש ולידיה פרס-הרי מהפקולטה למתמטיקה, ואת עמרי ברק מהפקולטה לרפואה ע”ש רפפורט – כולם חברים בתוכנית הבין-יחידתית למתמטיקה שימושית בטכניון.  כמו כן, הוא כולל את איתמר מנוחין – בוגר תוכנית טכניון רוטשילד למצוינים בטכניון וכיום סטודנט לתואר שני באוניברסיטת תל אביב.  לצדנו, פרופ’ תמי שוחט, אפדימיולוגית ששרתה עד לאחרונה כראשת המרכז לבקרת מחלות במשרד הבריאות, וד”ר גל אלון, ראש מיזם הקבינט האזרחי שהקים בעבר את מערך תכנון המדיניות בממשלה. עוד שותפים ליהיא פרידמן, מרצה ומנהלת תכנית המצטיינים באסטרטגיה וקבלת החלטות בבי”ס לאודר לממשל, דיפלומטיה ואסטרטגיה במרכז הבינתחומי הרצליה, אופק מושקט, סטודנט לתואר ראשון בתוכנית וכן בועז בריגר, יזם ומתמטיקאי.  
יפה, אפשר לעזור?
נשמח לדבר עם סטודנטים או חוקרים שמעוניינים להשתלב.
אנחנו בתהליך שדרוג של הממשק וממש מחפשים מפתח/ת ווב ומעצב/ת גרפי.  

לקבלת עדכונים על התקדמות הסימולטור